22 Şubat 2012 Çarşamba

SOYADIMA DOKUNMA

Erkek kardeşim yok benim.Bundan şikayetçide değilim.Üç kız kardeşiz.Evlenirken kendi soyadımı da taşımak istedim aynı zamanda.Eşim bu konuda gayet anlayışlı davrandı ki kavga çıkaran erkekler olduğunu çok duydum.Noluyo ki kadın kendi babasının soyadınıda taşıyınca.Bana bişey olmadı.Kanun bana böyle bir hak vermişse kullanırım.Sonuçta çocuğuna veremiyorsun tamam ama kendin taşıyabiliyorsun.İşlem de çok basit.Bir dilekçeyle başvurabiliyorsun.Ben de verdim dilekçemi.Balayından döndükten sonra nüfus cüzdanlarımızı almaya gittik.Allahım dilekçe oraya gitmemiş.Ve sadece eşimin soyadı var kimlikte.Öyle çok üzüldümki.Sanki beni değiştirdiler.Bambaşka biri yaptılar :))Ağladım biraz.Şimdi evet çok komik geliyor.Ama o beklentiyle gitmeyince baya koymuştu.Ben benlikten çıkmıştım sanki :))Eşim dedi gidelim belediyeye itiraz edelim.Bırak dedim olan olmuş böyle kalsın.Olmaz dedi.Gittik belediyeye.(Allah razı olsun)Nikahımızı kıyan memur orda.Dedik böyle böyle.Dedi erkek kardeşin var mı senin?Yok dedim.Hani varsa bizi uğraştırma gibilerinden.Dilekçe aradılar telefon açtılar vs.hallettik yani.İki soyadınıda taşıyorum.Kaynanam görünce şok geçirdi.O mu vercek çocuklara soyadını(eşim tek erkek).İyi vermicekse kullansın(ne hali varsa görsün ozaman :)))
Kadınlar bu hak bize kanunlar tarafından verilmiş.Eğer çok istiyorsanız erkek kardeşiniz de olsa gerekirse söke söke alın.

12 yorum:

  1. Bende tek çocuğum ve kızlık soyadımı da kullanıyorum.Eşim hiç sorun çıkarmamıştı.Bende nikah cüzdanında sadece eşimin soyadı yazınca bozulmuştum hemen yanlışlık olup olmadığını sormuştuk ,nüfüs kağıdında her iki soy isimin yazacağı ,nikah defterinde sadece eşimin soyadı yazacağını söylediler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun çıkaranları hiç anlamıyorum sevindim senin adına teşekkürler yorumun için

      Sil
  2. ne saçma geliyor bana bu soyadı değiştirmek, bir günde başka biri oluyorsun :( kaynanalar çok biliyor zaten, ben evlendiğim yıllarda yoktu bu sonradan oldu ben alamadım babamın soyadını ve bundan dolayıda hep çok üzülüyorum :( şimdi desem eşim hayatta istemez o zaman olsaydı karşı çıkamazdı ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen çok biliyor kaynanalar üzülme ozamanlar insan düşünemiyorki

      Sil
  3. acaba benım esım ve kayınvalıdem bu konuda ne dusunurdu :) bence ınsanın soyadını devam ettırmesı guzel....bunu facede kulanırken bıle hos duruyor .senı anlayabılıyorum.ben esımın soyadını kullanıyorum.kendı soyadım cok anlamsız bır kelıme ve esımın soyadı cok hos bır kelıme.o yuzden ben esımınkı seve seve kullanıyorum.tabı senınkı ayrı bır konu.hersey gonlunce olsun ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi anlamsızsa eşinin soyadını kullanmak daha mantıklı teşekkür ederim hepimizin gönlünce olsunn herşey

      Sil
    2. ben yapmadim kocamin soyadini tasimak daha bi gurur veriyor bana ama anlamadim
      Erkek kardesi olmasi sartmi ? burda öyle degil burda kizlik soyadinida koca soyadinida aliyosun ama erkek kardes varmi diye sormuyolar :)

      Sil
    3. tabiki herkesin tercihi farklı.erkek kardeşin varmı diye varsa bizi bukadar uğraştırma diye sordu yoksa öyle bir şart yok tabiki

      Sil
  4. benim nedense böyle bir takintim yok önemli olan baska faktörler var :)) ama cogu eslerin sorun cikardiklarini biliyorum. Ama en kötüsüde bazi kayinpeder ve kaynanalar kendi isimlerin torunlarina verilmesini istemiyorlarmi aman allahim :)) iste bu konuda hey heylerim geliyor koymus olsam kendi annemin babamin isimlerini koyarim :DD

    Mein Blog/Blogum

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel yapmışsın,bizde 3 kızkardeşiz:)Babamında başka erkek kardeşi yok yani soyadımızı devam ettirecek kimse yok malesef:(Eğer bende birgün evlenirsem kızlık soyadımdan vazgeçmeyi düşünmüyorum..Umarım eşim anlayışlı olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah anlayışlı bir eşe denk gelirsin canım

      Sil
  6. bende 2 soyadı kullanıyorum. aynı fikirdeyim seninle, 1 gunde baska bir insan gibi olmak cok kötü soyad değişince. bence eeşlerin sorun cıkarması da cok sacma yani insan kendini nasıl mutlu hissediyorsa o sekilde kullanmalı soyadını.

    YanıtlaSil